1. Sempozyum

Türkiye’de ilahiyat fakültelerinde en fazla ihmale uğradığını düşündüğümüz alanların başında coğrafya gelmektedir. Hâlbuki din ve coğrafya ilişkisine, özellikle de bu ilişkinin İslam boyutuna daha genel bir çerçeveden bakmak oldukça önemlidir. Meselenin boyutlarını belirlemek ve dünyada mevcut literatürü tanımak amacıyla bir dizi sempozyum düzenlenmesi planlanmış ve toplam 6 olması hedeflenen bu sempozyumların genel başlığı “Din ve Coğrafya Sempozyumu” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ilk sempozyumun konusu “Erken Dönem İslam Kültüründe Coğrafya Algısı (H. I-IV. Asırlar)” olarak belirlenmiş ve Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile İslami Araştırmalar Merkezi iş birliğiyle 05-06 Ekim 2023 tarihlerinde Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilmiştir.

Bu sempozyumda konuların kronolojik bir şekilde ele alınacağı bir düzenleme yapılmıştır. Birinci sempozyum olması hasebiyle öncelikle teorik çerçevenin belirlenmesi gerekli görülmüş, bu kapsamda konunun önemine vurgu yapan bir açılış konuşmasının ardından din-coğrafya ilişkisinin felsefî ve pratik boyutlarının ele alındığı “İnsan – Mekân İlişkisi” başlıklı bir oturum tertip edilmiştir. Ardından “Kadim Kültürlerde Coğrafya Algısı” başlığı altında İslâm öncesi coğrafyacılığın mevcut durumu ele alınmıştır. Üçüncü oturumda “İslam’ın Ortaya Çıktığı Ortamda Coğrafya Algısı” başlığıyla özellikle İslâm’ın doğduğu bölgenin coğrafi yapısı ve bunun algılanış biçimi değerlendirilmiştir. “İslam Coğrafyacılığının Gelişimini Etkileyen Unsurlar” isimli diğer bir oturumda ise bazı İslami disiplinlerin coğrafyayla ve İslam coğrafyacılığının bir bilim olarak gelişimiyle ilgisi üzerinde durulmuştur. “İslam Coğrafyacılığında Ekoller ve Önemli Temsilciler” başlıklı beşinci oturumda İslam coğrafyacılığının gelişimine, erken dönemde İslam coğrafyacılığı alanında sistemleşen Irak ve Belh Coğrafya Ekollerine ve önemli Müslüman coğrafyacılara değinilmiştir. Son oturumda ise “İslam Coğrafya Eserlerinde Çeşitli Temalar” adı altında muhtelif konular üzerinden Müslüman coğrafyacılığın yapısına dair bazı tahlillerde bulunulmuştur.