Sempozyum Hakkında

DİN VE COĞRAFYA SEMPOZYUMU II

4./10. YÜZYIL SONRASI İSLAM COĞRAFYACILIĞININ TARİHİ

 

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Hitit Üniversitesi İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (HİSAM) iş birliğiyle 6 (altı) sempozyum olarak planlanan Din ve Coğrafya sempozyumlarından ilki 5-6 Ekim 2023 tarihlerinde “Erken Dönem İslam Kültüründe Coğrafya Algısı (H.I-IV)” başlığıyla gerçekleştirilmiştir. İslam Coğrafyacılığının gelişim sürecini kronolojik olarak takip etmek adına ikinci sempozyumun başlığı “4./10. Yüzyıl Sonrası İslam Coğrafyacılığının Tarihi” olarak belirlenmiştir. Bu sempozyumda 4./10. yüzyıldan sonra İslam dünyasında coğrafya ile ilgili yaşanan gelişmelerin ele alınması hedeflenmektedir. 3./9. ve 4./10. asırlarda Müslümanlar ayrı bir bilim dalı olduğunu fark ettikleri coğrafya ile ilgili güçlü ve özgün metinler ortaya koyarak İslam coğrafyacılığını önemli bir seviyeye ulaştırmışlardır. Sonraki asırlarda İslam coğrafyacılığının gelişerek büyük bir edebiyat oluşturduğu görülmektedir. İslam dünyasının söz konusu asırlardan itibaren siyasi olarak parçalanmış olması ve pek çok bölgede farklı hanedanlıkların ortaya çıkması coğrafya eserlerinin çeşitlenmesini sağlamıştır. Ayrıca söz konusu dönemde seyyahların İslam dünyasının batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine gerçekleştirdikleri seyahatlerin ürünü olan zengin bir seyahatname kültürü gelişmiştir. Sempozyumda bu edebiyata dair değerlendirmelerin de yapılması hedeflenmektedir. Yine bütünlük düşüncesiyle ilk sempozyumda üzerinde durulmayarak bu sempozyuma bırakılan denizcilik ve gemi teknolojisi ile ilgili gelişmelerin de ele alınması planlanmaktadır.

“4./10. Yüzyıl Sonrası İslam Dünyasında Coğrafyanın Tarihi” alt başlıklı Din ve Coğrafya sempozyumlarının ikincisi 3-4 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Bu sempozyumun amacı, 4./10. yüzyıl sonrasında İslam dünyasında coğrafya, haritacılık, denizcilik, astronomi ve seyahat gibi farklı alanlarda yapılan çalışmaları incelemek ve İslam dünyasında coğrafyanın tarihini ortaya koymaktır. Bu iki sempozyumla birlikte İslam Coğrafyacılığının başlangıcından itibaren gelişimine, mahiyetine ve önemli temsilcilerine dair genel bir resim sunulmuş olacaktır.


Sempozyuma başvuru için bildiri özetlerinin dinvecografya@hitit.edu.tr adresine gönderilmesi beklenmektedir. Bildiri özetinin Din ve Coğrafya Sempozyumu Bildiri Özeti Şablonu üzerinden düzenlenmesi ve yazar özgeçmişi ile birlikte ilgili mail adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Sempozyuma gönderilen bildiri özetleri çift taraflı kör hakemlik esası kapsamında Bilim Kurulu’nun incelemesi neticesinde seçilecektir.

Sempozyumda sunulan bildirilerin özeti ve tam metni Hitit Üniversitesi Yayınları tarafından Sempozyum Bildiri Kitabı'nda kitap bölümü olarak yayımlanacaktır.